Gatekunst

Du har kanskje lagt merke til at det de siste dagene har dukket opp noen mystiske, store kuber på torget?
Da kan vi avsløre at de er en del av Harbitz Torgs store gatekunstfestival, som åpner 3. september. Vi har gitt en håndfull norske kunstnere full frihet til å fargelegge torget vårt. De har vidt forskjellige stiler, men felles for dem alle er at de maler mest med sprayboks. For å se kunstnerne i arbeid må du ta turen til torget mellom fredag 27. august og søndag 29.august.

– Jeg tror at vi alle kan trenge å drømme oss bort litt i en fargerik alternativ virkelighet etter denne spesielle tiden, sier kunstnerisk leder for prosjektet Marthe Hem.
De siste to årene har Marthe hatt det kunstneriske ansvaret for gatekunstutstillingen Karlstad Street Art på andre siden av svenske- grensen. Prosjektet ble til som en reaksjon fra lokale bedrifter, sentrumsforeninger, kommu-nen og innovasjonsparken da de så hva de nye forutsetningene som pandemien brakte med seg gjorde med måten innbyggerne brukte, eller, rettere sagt, ikke brukte bykjernen.

Å SAMLE, UTEN Å MØTES
– Vi trengte noe som kunne få folk til å dra på smilebåndet igjen, uten å bryte smittevernreglene. Det måtte være tilgjengelig, gratis og uten åpningstider slik at vi unngikk å samle folk til bestemte tider på dagen. Og så måtte det gå skikkelig fort og dessuten tåle en støyt, forteller hun.
Valget falt på graffiti, og kunstnerne var venner og venners venner som Marthe kjente fra før. Men ingen av de norske kontaktene kunne komme på grunn av stengte grenser. Akkurat det har hun lengtet etter å gjøre noe med.
– Det føles veldig kult å få gjøre dette på hjemmebane med en gjeng kunstnere som jeg har sett opp til og beundret siden jeg var ung her i Oslo. Jeg gleder meg til å vise dere hvilke triks de har i ermet.


PUSHWAGNER-HYLLEST
For nå er det Harbitz Torg sin tur til å pynte seg. Med god hjelp av totalentreprenøren bak torget, Veidekke, begynner nå kulissene til utstillingen å ta form.
– Vi hadde lyst til å flette kunst inn i uterommet, men fant ikke noen løsning som både tålte vær og vind og som man ikke kan ta med seg. Alt falt på plass da vi så de veggene Karlstad Street Art delte i sosiale medier. Da Marthe lanserte kunstnerne til det største veggmaleriet på torget, falt alle brikkene på plass. Dette verket blir en hommage til kunstnerlegenden Terje Brofors, kjent som Pushwagner, som bodde her på Hoff sine siste leveår. Vi er stolte og spente når kunstnerne velger å utsmykke gatebildet vårt med arbeidene sine. De blir stående på torget gjennom høsten, forteller Cathrine Gram i Møller Eiendom, initiativtaker til festivalen.
– I tillegg til verkene utendørs stiller den anerkjente gatekunstneren Fru Bugge ut bilder inne i galleriet på handelstorget sammen med venner, og vi lover en overraskelse ute i handle-gaten, røper hun.

HEMMELIGHETSFULL
I kjent grafittistil er nemlig resten ganske hemmelig. Graffiti er en kunstform som taler for seg selv, eller helst ikke i det hele tatt. Men Marthe røper at det blir flere forskjellige flater der den ene er hele 29 meter lang.
– Det kommer syv ganske forskjellige kunstnere. Fire av dem er jenter, og alle har en kobling til Oslo. Vi får se alt fra klassiske bokstav- piecer til elementer av moderne samtidskunst, tegneserier og figurer. En av mine favorittkunst- nere pleier å si at hun skaper en verden der andre bare ser en vegg. Det synes jeg beskriver graffiti ganske bra, sier Marthe.