GI NYTT LIV TIL SLITNE PLAGG
I systuen sin gir Ala Tezec nytt liv til gamle plagg. Ryktene om det tilbudet har spredt seg raskt og pop-upen er blitt så populær at skredderen blir et fast innslag på torget.
Kontakt Harbitz Torg Søm og ombruk: popup.systue@gmail.com
– Jeg elsker bundaden min og har et veldig spesielt forhold til den, sier Inger Marie Ommedal. I månedene før 17. mai sto hun rådvill foran de ødelagte broderiene på den hundre år gamle familiedrakten som grandtanten hadde fått vevet og farget på hjemstedet – Ommedalen i Nordfjord.
Nå var den preget av bruk og slitasje, og Inger Marie var i tvil om noen i det hele tatt kunne redde det kjære arvestykket. Løsningen fant hun bare noen få meter fra sin daglige arbeidsplass på LOKAL.
Inne på handelstorget over Coop Mega i Harbitzalléen hadde det poppet opp en liten systue. Den begynte som et initiativ fra Bykuben ved Oslo kommune og Eu-nettverket Recourceful Cities i forbindelse med Ombruksuka. Her kunne kunder levere klær med hull, glidelåser til ombytting, for lange bukser og andre mindre reparasjoner. Til å utføre arbeidet hadde de engasjert den tekstilutdannede syersken Ala Tezec som har høy kompetanse innen både redesign og målsøm.

MED NENNSOM HÅND
Da Inger Marie kom med bunaden, så Ala Tezec straks at den ville kreve omfattende arbeid. Deler av stakken måtte repareres, broderiene nederst på stakken måtte restaureres og brin- gedukens kanter som var laget av stakkestoff var spist opp. I tillegg krevdes delvis erstatning av fôret. Når det er snakk om slike klenodier og plagg med affeksjonsverdi er det ekstra viktig at kunden blir fornøyd, sier Ala. Nettopp derfor trekker hun frem bunadsprosjektet som ett av dem som det har vært morsomst å jobbe med i månedene hun har vært på torget.
FORNØYD KUNDE
– Jeg er utrolig fornøyd med arbeidet. Det er knapt synlig hvor reparasjonen ble utført, stråler bunadseieren Inger Marie Ommedal.
– Systuen er et flott tilbud som gjør at alle har råd til å få en erfaren skredder til å hjelpe seg med å forlenge levetiden til plaggene sine. I tiden vi lever i, er dette noe alle burde benytte seg av. Vi er nok mange som har innsett at det å kaste og å kjøpe nytt ikke er noe vi kan fortsette med, sier Inger Marie.

VISJONEN VÅR er at bestilling av reparasjon må være like enkelt som netthandel av nye plagg. Vi jobber også med redesign av plagg det vil si at en kjole kan bli redesignet til en buksedrakt, noen gamle jeans kan bli til et patch-teppe, en skjorte kan bli til en barnekjole. Kun fantasien setter grenser!
HJERTE FOR FAGET
– Jeg har alltid vært glad i å sy, men veien til å jobbe fulltid med klær og søm har vært en lang reise, forteller Ala som opprinnelig kommer fra Moldova.
Som sekstenåring bestemte hun seg for å ta en fagskoleutdanning som syerske, med mål om å videreutdanne seg som klesdesigner. Skeptiske foreldre overbeviste henne om å endre retning underveis i utdanningen, og hennes første jobb var som revisor for Mattilsynet. Først rett etter oppløsningen av Sovjetunionen i 1992 begynte hun som lærer i søm og strikk på en fagskole. Selv om hun ikke alltid har jobbet med tekstiler profesjonelt, har søm og strikking bestandig vært Alas hobbyer. Med systuen på Harbitz Torg har Ala endelig fått muligheten til å gjøre det hun brenner for.
LOKALT TILBUD
– Det beste med jobben er å hjelpe andre å ta vare på sine tekstiler, som også er bra for miljøet. Det er ren vinn-vinn og veldig givende. Til- bakemeldingene vi får fra kundene våre viser at vi gjør en viktig jobb. Mange synes det er krevende å reparere plaggene sine selv, selv om skadene er små. Det å ha en lokal skredder er en liten hverdagsluksus som også gir god samvittighet, forteller Ala.
Til å hjelpe seg med å ta i mot kundene og å registrere plaggene, har Ala fått hjelp av assistenten Raihan (74). Hun kommer også fra Moldova, men har bodd i Norge i 20 år.
– Det er mange fagtermer innen søm, og jeg må lære mer norsk før jeg våger meg på dialog- en med kundene direkte. Men jeg lærer mer hver dag, sier Ala.


OMBRUK LØNNER SEG
I dag leverer systuen i hovedsak justering og reparasjon, og gjør alt fra å tilpasse størrelse og lengder, fikse hull, erstatte fôr og målsy forskjellige typer interiørtekstiler – utenom møbelstoff. Ala er også dyktig når det kommer til å skreddersy og redesigne eksisterende plagg. Sammen med datteren Cristina Tezec som jobber med IT, ser hun på å utvikle en digital tjeneste som gjør det mulig å utvide tilbudet med henting og hjemlevering av plagg.
– Reparasjonen av klær og tekstiler er et viktig tiltak som hver enkelt av oss kan gjøre for å bidra til klimadugnaden. Det er alltid billigere på sikt å reparere plagg enn å kjøpe nye. Et høykvalitetsplagg vil vare mye lengre enn et billig plagg, som er både miljøvennlig og lønnsomt for plaggets eier, sier Cristina.
– Systuen bidrar til å skape en lokal møteplass og øke interessen for å reparere klær. Dette har vært et flott samarbeid mellom kommunen og Harbitz Torg, og vi er glade, stolte og spente på å følge utviklingen videre – fra startup til noe som kan vokse seg større og stå på egne ben sier Andreas Fadum Haugstad, prosjektleder for Bykuben i Oslo kommune.