Fargelegger vintermørket

-Kunstprosjektet kom i gang under Covid. Jeg jobber som designer og er selvstendig næringsdrivende, og mista alle oppdragene over natta den 12. mars 2020, forteller Ida. 
Selv om det var tungt, fikk hun tid til noe hun har hatt lyst til hele lenge: å lage bilder.


Den Lyngør-baserte kunstneren Ida Monrad Haugen har drysset et stykke pop-art sørlandsmagi over Harbitz Torg i sin desemberutstilling.

I tiden som fulgte besøkte hun steder langsmed kysten og tegnet motiver fra blant annet Risør, Tvedestrand og Lyngør. Flere byer, øyer og grender står for tur.

Nytt blikk på kystkultur
– På Sørlandet er det ikke noe problem å finne motivene. De finnes overalt. I gater og smug. I en skakk lyktestolpe. I styrhuset på en gammel båt, i en gammel bøye dekket med tang eller gamle, godt brukte flytevester. Motiver som har en verdi for kystkulturen – velbrukte ting som har en betydning og som var viktige for mennesker som levde her tidligere, forteller Ida.
– Det som er mest utfordrende er å velge ut noen. Jeg har en stor entusiasme og kjærlighet til miljøet og den kulturen jeg vokste opp med.

Fargeklatter
Bildene til Ida er fargesterke, sterkt inspirert av pop-art og gir en skikkelig vitamininnsprøyting i hverdagen.
– Jeg blir veldig glad når publikum sier at de liker fargene jeg setter sammen, og at jeg farger gater og hus på en annerledes måte. Mange kommer tilbake og vil ha flere bilder i samlingen sin. Og unge mennesker som flytter hjemmefra kjøper med seg bildene mine fordi savnet av Sørlandet blir så stort.

-Vi ønsket oss en nettopp liten smak av Sørlandet, som er et sted veldig mange av våre kunder har en tilknytning til gjennom ferieboliger og båtliv, sier Cathrine Gram på Harbitz Torg om valget av månedens kunstner. Idas bilder minner oss om at solen snart snur, og gir gladfølelsen av sommer gjennom gjennom hele året. Dette er den perfekte gaven til alle som har, eller som gjerne skulle hatt et feriested langs med kysten.
 

Ida Monrad Haugen (f. 1971) fra Lyngør er kunstner, grafisk designer og illustratør. Arbeidene hennes er ofte fargerike, gjerne med motiver hentet fra sørlandskysten. Hun bruker blandingsteknikker, og arbeider med foto, penn, pensel eller digitalt. Frihåndstegning og maling har vært en interesse fra tidlig barndom, og hun har mange års erfaring fra reklamebransjen. Siden 2012 har hun bodd og jobbet på Gjeving i Tvedestrand kommune. Ved siden av kunsten, driver hun i dag Ida & Erlend, et design- og reklamebyrå.

Ønsker du å kjøpe et av bildene i utstillingen?
Sjekk ut nettbutikken hennes her:
Ida Monrad Haugen (idahaugen.no)

Du vil kanskje også lese