Sopp & Sopp

OPPDATERING: grunnet lite regn har det vært en svært dårlig soppsesong. Det betyr at vi dessverre har måttet utsette dette arrangementet til oktober. Vi kommer tilbake med oppdatert informasjon og dato for nytt arrangement.

Hva har Viking Melk, gjærsopp og det moderne industriølets far å gjøre med lokalhistorie på Skøyen?
Lørdag 11. september kan du lære mer om både Dr. Sopp og sopp på Harbitz Torg, samtidig som det blir ølsmaking i Dr. Sopps ånd.

LENKE TIL PÅMELDING KOMMER SNART

Johan Oluf Olsen (f. 1860) var norsk lege og mykolog. Han var den første i historien som foreslo å klassifisere sopper som et tredje biologisk rike, og oppdaget en metode for å produsere kondensert melk uten bruk av sukker.
Produktet selges i dag som Viking Melk.

I 1887 ble Olufsen den første laboratoriesjefen på Ringnes bryggeri, og fra 1907 fikk han tillatelse til å kalle seg Olav Sopp, etter sitt arbeid med mykologi og soppens egenskaper.

Sopp regnes som det moderne industriølets far, da hans kunnskaper om gjærsopp gjorde ham i stand til å rendyrke den slik at øl fikk bedre holdbarhet og jevn kvalitet. Gjærstammen han utviklet for Ringnes er den samme som de brygger på den dag i dag.

Med sin karismatiske personlighet og store kunnskap innenfor ernæring og konservering fikk Dr. Sopp stor popularitet blant datidens husmødre. I beste influenserstil ble han spurt om å låne bort navnet sitt til et nytt produkt som skulle lanseres på det norske markedet av Makaronifabrikken som ble bygget på Skøyen, nærmere bestemt akkurat der Harbitz Torg ligger i dag. Sopps makaroni ble som kjent raskt utrolig populært.

Laboranten Dr. Sopp var den soleklare kandidaten til en hedersplass på etiketten da Harbitzpils trengte en skytshelgen.

Du vil kanskje også lese