#Harbitz23

Velkommen til grafittifestival på torget høsten 2023.
I byrommet vårt kan du oppleve kubekunst, asfaltpoesi, pop-up galleri og workshops.

«En skjult perle på Skøyen» har Visit Oslo skrevet om paraplygaten og gatekunsten på Harbitz Torg. I september gir vi på ny en håndfull norske kunstnere full frihet til å fargelegge torget vårt. De har vidt forskjellige stiler, men felles for dem alle er at de maler med sprayboks.

Marthe Hem i Skøyen har jobbet med å fremme gatekunstkulturen i Sverige og Norge i mange år, og er kunstnerisk leder for ut- stillingen. Hun lover en annerledes opplevelse som garantert gir nye inntrykk.

Gatekunstnere lager utstilling på Harbitz torg.

OMSTRIDT KUNSTFORM

De siste årene har det vært en vridning fra at graffiti ble ansett som hærverk til at man verdsetter den kunstneriske kvaliteten på arbeidene. Nå betaler både det private næringslivet og det offentlige kunstnere for å utsmykke vegger og å tilføre byrommet farge.

– Det er både klokt og inkluderende å invitere flere til å prege «vår alles stue”. Her har samfunnet tatt mange skritt i riktig retning på relativt kort tid, mener Marthe Hem.

– Graffiti er en subkultur som har vært stengt for allmennheten i alle år siden den dukket opp på 70- tallet. Et eget språk om du vil. Et språk som jeg er sikker på at de etter oss kommer til å forsøke å tyde. Nulltoleransen her i Norge, som var som sterkest på 90-tallet, var en av verdens strengeste. Likevel har vi så mange dedikerte, dyktige og hardtarbeidende kunstnere som kan måle seg med de beste i verden. Den drivkraften har alltid fascinert meg. Det er utrolig mange timer med ubekvem arbeidstid som ligger bak ferdighetene deres, forteller hun.

Gatekunstnærer lager utstilling på Harbitz torg.

EN HYLLEST TIL EN LOKAL LEGENDE

Det 29 meter lange veggmaleriet av Anette Moi og Ingunn Dybendal er blitt en varig installasjon på Skøyen.

Verket er en hommage til kunstnerlegenden Terje Brofors, kjent som Pushwagner, som bodde på Hoff sine siste leveår.

Hans ikoniske bilder kjennetegnes av stilistiske figurer i en karakteristisk fargepalett. Der det tidligere var grå og pregløse murvegger har det dukket opp tennisspillere, menn med aviser, dansende kvinner og en dresskledd herre med mørke solbriller som ligner umis- kjennelig på kunstnerlegenden som er inspirasjon til det hele.

Gatekunstnærer lager utstilling på Harbitz torg.

SOSIAL SKAPERPROSESS

Årets gatekunstfestival begynte 8. september. I to dager kunne publikum komme i kontakt med kunstnerne mens de jobbet. 

– Det er en naken prosess der forbipasserende kan følge hvert eneste strøk, hver eneste linje vokse fram. Det er modig å male på denne måten. At verket ikke er ferdig når det plasseres ut. Det blir noe ganske annet enn å se på hengt kunst på et galleri.

Gjennom hele helgen har nysgjerrige forbipasserende og naboer vært hjertelig til stede under hele prosessen. Folk på vei til svømmetrening og pizzakveld stoppet og slo av en prat, det synes kunstnerne var veldig hyggelig.

TUSEN TAKK til vår festivalsponsor
for bygging av kuber og grafittivegg, all hjelp med arrangementet og stort engasjement!

Du vil kanskje også lese